Начало - Блог - Накарайте кухнята си да оживее

Накарайте кухнята си да оживее

Имате малка/ голяма, светла кухня и мечтаете за по-разчупен дизайн и живот в нея? Декорирането с мебели по ваш вкус, организирането на пространството и подбора на уредите, съвсем не са достатъчни. Нужно е да вложите и малко фантазия, за да превърнете обикновената кухня в истински оазис.

Кухня декор

Ако имате малка кухня…

Най-доброто, което можете да направите в този случай, е да заложите на оптическото увеличение на пространството със светли стени и щори, вместо пердета на прозорците. Освен това, може да поставите и малка кръгла маса с два стола, която да ви послужи за кът за хранене. Ето и зоните, на които да обърнете внимание:

  • Зона на готвене—златния триъгълник—печка, мивка, хладилник, трябва да са близо един до друг, добре осветени, за да имате добра видимост. Най-добре е тук да не слагате нищо излишно, освен горни шкафове, които можете да декорирате с цветни елементи.
  • Зона за съхранение на съдове и продукти—тук вече може да проявите повече въображение. Нека цветовете бъдат вашия извор на вдъхновение. Използвайте пространството около това място, за да залепите стикери за стена, да украсите с цветя и да поставите възможно най-много декоративни елементи. Със сигурност и вие ще се чувствате по-уютно тук, а и посетителите ви също.
  • Зона за хранене—По принцип това място трябва да бъде внимателно декорирано. Не е желателно точно тук да слагате растения, особено, ако не искате да попадне някое листо или цвят в чинията ви. Затова е най-добре да се ориентирате към сухи цветя поставени край някой ъгъл, или картина за стена. Проявете въображение—един цветен акцент, като голям стикер за стена, или по-малко платно, или графика, са идеално допълнение. Радват окото, а и не пречат на храненето.

интериор за кухня

Ако имате голяма кухня …

Ако имате повече пространство, можете да се превърнете в истинска Мери Попинс с интериора. Кухненският остров е вашият център на стаята, но далеч не е задължително да бъде единствения акцент. Ако не обичате многото шкафове и сте запазили горните стени празни, имаме няколко идеални предложения, как да ги освежите:

  • Рафт над мивката, печката и плота, който да минава по протежение на цялата стена, е перфектен избор за ценителите на минимализма. Използвайте въображението си и поставете там буркан с подправки, купа за лед, готварска книга, някоя по-широка бутилка. Всичко това би запълнило пространството над зоната за готвене, без в същото време да създава дискомфорт или усещане за претрупаност.
  • Каменни стени, или пано с големи речни камъни на една от стените, ще придаде уникална визия на стаята. Същият успех може да постигнете и с дъбови греди.

Един различен кът за хранене

Зоната за хранене също може да бъде нестандартно декорирана. Защо да не поставите рафтове по стените, а помежду им растения. Декорирайте с дребни кухненски аксесоари, или сервизи за хранене. Стайни цветя в ъглите и малък, двуцветен килим, също могат да се окажат решение за декорация. А и придават интересна визия на помещението.

От друга страна, ако не искате да правите толкова фрапиращи промени с кухнята си, колкото и да е голяма, най-доброто, което можете да направите е да поставите стикер за стена, или картина за стена. И в двата случая, получавате възможност да оживите кухнята, като избягате от стереотипа, а най-вече—ако ви омръзне, винаги може да я смените с някоя декорация от същия тип.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*