Начало - Блог - Как да изберем идеалният плот за кухнята

Как да изберем идеалният плот за кухнята

Kak da izberem kuhnenskia plotТърсенето на перфектния кухненски плот понякога е доста трудна задача. И колкото и да ни харесва даден вид като цвят или цена, има и други фактори, на които трябва да обърнете внимание. Затова ви предлагаме няколко съвета, как да изберете идеалния плот за кухнята.

На първо място е материалът. В зависимост от възможностите можете да избирате между гранитни, мраморни, дървени, стъклени плотове или ламинат. Ако имате малки деца, заложете на дървото или ламината. По-евтино е, лесно се почиства и бързо може да се замени. Докато един по-скъп плот като мраморен или гранитен изисква повече усилия, образуват се петна, а ако го повредите вероятността да го поправите, е минимална.

В зависимост от личния си вкус можете да поставите няколко по-малки плота в кухнята, или един голям, на който да извършвате всичките си дейности. Ако имате кухненски остров, монтирайте плота върху него. Така ще го използвате най-рационално.

Ако кухнята ви е линейна поставете плота между мивката и печката. Така ще ви е най-удобно да го ползвате по време на готвене.

Изборът на материал при кухненските плотове е от особено значение. Някои изглеждат много красиво, но след време по тях се образуват петна. Проучете предимствата и недостатъците на всеки вид кухненски плотове, преди да вземете решение. Поискайте професионално мнение от производителите на кухни по поръчка Арта или няко друг в областа със солиден опит за да не останете разочаровани в последствие, не винаги най-скъпото е най-доброто.

Graniten kuhnenski plot

Гранитът е изключително предпочитан при избора на кухненски плотове, но освен високата си цена е и с пореста структура. Той не се оцветява като мрамора, не образува петна, но повреди ли се, трудно бихте го поправили. За сметка на това изглежда изключително стилно и лесно се почиства. Но поне веднъж в годината ще ви се налага да го почиствате и полирате със специален препарат.

Laminiran kuhnenski plot

Ламинатът е идеално решение за малките кухни, особено, ако имате ограничен бюджет. Той изглежда добре и е лесен за почистване. При това ще можете да избирате между голям набор от цветове и модели. Сравнително устойчив е на високи температури и драскотини. А и петна трудно могат да се появят върху него.

Недостатъците му са, че веднъж обгорен, не може да се поправи и лесно се поврежда от остри ножове и много горещи съдове. По тази причина, ако решите да режете и върху него обезателно използвайте дъска за рязане.

Darven kuhnenski plot
Дървените плотове са едни от най-предпочитаните в дома. Те придават уют и топлина на кухнята и изглеждат много красиво. Дървото лесно се поправя, освен това е чудесно за рязане и накълцване. Има един-единствен проблем – чувствително е към влага и високи температури.

Staklen kuhnenski plot

Стъклото е друг материал, от който можете да поръчате кухненските си плотове, но при избора му обърнете внимание на дебелината и качеството му. То е почти идеално – издържа на високи температури, лесно се чисти, не се драска. Трябва да се предпазва единствено от напукване или счупване.

Mramoren kuhnenski plot

Ако имате малки деца у дома, помислете за кварцов плот. Въпреки че цената му е почти равна на плотовете от естествен камък, със сигурност има някои предимства. На първо място разполагате с богата гама от цветове и текстури. На второ – не се влияе от горещите съдове, не се нуждае от допълнителна защита и не се надрасква, нито образува петна. И много трудно се поврежда.

И накрая, но не на последно място – ако сте професионален готвач или запален кулинар и почти не излизате от кухнята, заложете на кухненски плотове от неръждаема стомана. Те са изключително устойчиви, много модерни и много издръжливи. Освен това не потъмняват като останалите, а също така не се нуждаят от специални грижи. Единствено трябва да внимавате, когато ги почиствате с абразиви, тъй като могат да се надраскат. И задължително се уверете, че разполагате със солидна основа, когато ги монтирате.

Напишете коментар

Имейл адреса ви няма да бъде публично видим. Задължителните полета са маркирани със *

*

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>